Vrije dag op je verjaardag? Nee, zegt minister Slob
Gideon Graveland uit Kesteren interviewde voor Kits minister Slob voor Onderwijs. Hij mocht hem alles vragen. Gideon informeerde of hij vrij kan krijgen op zijn verjaardag. Nee dus.
Wat vond u vroeger het leukste vak op school?
„Dat was geschiedenis. Ik vind het mooi om te weten hoe mensen vroeger leefden en werkten. De geschiedenis zegt ook veel over het heden.”
Wat wilde u vroeger worden?
„Heel lang heb ik dat niet geweten. Ik vond best veel dingen leuk. Maar uiteindelijk heb ik toch een beroep gekozen dat alles te maken had met het leukste vak op school, namelijk geschiedenisleraar.”
Hoe bent u vanuit uw vorige baan minister geworden?
„Je kunt niet solliciteren om minister te worden. Daar word je voor gevraagd. In mijn geval door ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers.
Ik kende de Haagse politiek al wel een beetje. Zelf was ik van 2001 tot 2015 Tweede Kamerlid.”
Wat vindt u het allerleukste aan minister zijn?
„Ik ben heel blij en dankbaar dat ik minister mag zijn. Ik had nooit gedacht dat ik dat zou worden. Een minister moet zorgen dat er goed onderwijs in ons land is. Daarvoor moet ik wetten opstellen. Ik vind het ook erg mooi om scholen te bezoeken. Daar leer ik veel van.”
Veel kinderen vinden het leuk om op hun verjaardag vrij te zijn. Kunt u dat regelen?
„Dat zou ik kunnen regelen, maar dat wil ik niet. Voor de juffen en meesters is het ook veel te lastig. Als ze nu net iets belangrijks uitleggen op de dag dat iemand jarig is? Dan moeten ze het later nog een keer doen. En als dat bij alle kinderen gebeurt, hebben ze heel veel extra werk.
Kunt u naast uw minister-zijn ook nog hobby’s hebben?
„Ik houd erg van hardlopen, maar daar komt niet zo veel meer van nu ik deze baan heb.”
Wat vindt u ervan als de meesters en juffen staken?
„Ze mogen staken. Dat staat in de wet. Maar ik vind het niet fijn als ze het nu gaan doen. Ze krijgen nu juist een flinke salarisverhoging. En dan is het best een beetje gek als ze toch gaan staken.”
Geplaatst op dinsdag 11 september 2018 door Tekst en beeld Gerard Vroegindeweij