Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Van der Staaij bezoekt groep 7a van ds. Koelmanschool

Het is muisstil in het lokaal van groep 7a van de Ds. Koelmanschool in Gorinchem. Een man met een oranje stropdas stapt binnen. Het is SGP-leider Van der Staaij. De politicus gaf maandag een lesje politiek in de klas.

Voor de kinderen op tafel liggen witte strookjes papier. Daarop staat een vraag die ze de belangrijkste man van de SGP willen stellen. Vragen zoals: „Hoe komt de SGP op voor het ongeboren leven?” of: „Wat vindt u ervan dat de winkels steeds vaker op zondag open zijn?”

Van der Staaij laat de vragensteller over die laatste vraag nadenken. „Wat zou jij zeggen?” wil hij weten. „Dat de winkels op zondag dicht moeten”, zegt die. „De zondag is volgens de Bijbel een rustdag”, weet hij. „Dat is precies wat wij ook zeggen!” lacht Van der Staaij. „Je bent een SGP’er in de dop.”

„Vindt u het moeilijk om als christen in de Tweede Kamer te werken?” wil een ander weten. „Soms wel”, geeft Van der Staaij toe. „Sommige mensen zeggen dat ze een pil willen nemen wanneer ze het leven zat zijn. Door die pil sterven ze dan. Maar alleen de Heere beslist over leven en dood. Als het debat over zo’n onderwerp gaat, huilt mijn hart. Ik vind zo’n discussie moeilijk.”

Stropdas
Na een uur aandachtig luisteren, zijn de kinderen het nóg niet zat. Het is niet zomaar iets als een Tweede Kamerlid je klas binnenwandelt. Ook de directeur heeft voor de gelegenheid een oranje stropdas aangetrokken. Oranje, de kleur van de SGP.
Hoe langer de kinderen met hun belangrijke gast praten, hoe dieper ze moeten nadenken. „Hoe komt de SGP op voor het ongeboren leven”, vraagt een meisje. „Als ik in de politiek zat, zou ik zeggen dat ik het niet eens ben met abortus. De Heere geeft je kinderen, en dan moet je die niet laten weghalen.”

Daar is Van der Staaij het helemaal mee eens. „Heel goed! De SGP wil bijvoorbeeld meer aandacht voor zwangere vrouwen die het moeilijk hebben. Wij willen dat er geld gaat naar instellingen die met die vrouwen willen nadenken over andere plannen dan abortus.”

Vervolgvraag
Groep 7 leert vandaag veel over politiek. Maar is het eigenlijk wel leuk om politicus te zijn? „Op straat word ik vaak herkend”, antwoordt Van der Staaij op een vraag van een leerling. „En hoe vindt u dat?” wil die vervolgens weten.

„Heel goed, een vervolgvraag!” zegt de SGP’er blij. „Dat moet ik in een debat ook doen als een minister een antwoord geeft. Dan komt er een stortvloed aan woorden over je heen en moet je heel goed weten welke vraag je nog wilt stellen.” Van der Staaij vindt het trouwens prima dat mensen op straat weten wie hij is. „Ik vind het wel gezellig om een praatje te hebben.”

Voordat Van der Staaij vertrekt, verdringen de kinderen zich voor een handtekening van hun gast. De juf heeft beide handen nodig om iedereen van een velletje papier te voorzien. Een handtekening van Van der Staaij. Daar kun je mee thuiskomen.


„Van der Staaij vertelt in een debat uit de Bijbel”

„Van der Staaij is veel met de Bijbel bezig. Dat vind ik mooi, het gaat om de Heere Jezus”, vindt Kolinda Vogel (11) uit Hardinxveld-Giessendam. Kolinda zag weleens een filmpje van een optreden in de Tweede Kamer van de SGP’er. „Hij probeert het debat interessant te maken door dingen uit de Bijbel op een mooie manier te vertellen.”

De hele klas zag uit naar de komst van Van der Staaij, vertelt Nilles de Rooij (11) uit Giessenburg. „We houden al het hele jaar een nieuwsbord bij waarop we artikelen uit kranten opplakken. Het viel de juf op dat we veel politiek nieuws uitzochten.” Dat was voor juf Van Pelt reden om te vragen of een politicus een lesje politiek wilde geven. Nilles en Kolinda glunderen. „Dat zo’n belangrijk persoon op bezoek komt, dat overkomt niet iedereen”, weten ze.

Geplaatst op vrijdag 10 juni 2016 door tekst en beeld Arien van Ginkel

Van der Staaij bezoekt groep 7a van ds. Koelmanschool
Van der Staaij bezoekt groep 7a van ds. Koelmanschool
Reacties laden

Laatste nieuws

SCHRIJFWEDSTRIJD!

Kits_verhalenwedstrijd.jpg

Schrijf het verhaal af en win de prijs!   Houd je van schrijven? Of wil je het graag oefenen? Dan is dit je kans! Schrijf het verhaal...

Lees meer

Kits Live gaat weer van start!

Kits Live 17-10 .jpg

Wanneer: donderdagavond 17 oktober 19.00 uur Waar: ga naar kits.nl/live!    Op donderdagavond 17 oktober om 19.00 uur start...

Lees meer
Word abonnee