Sappige appeltjes veilen
Verschillende soorten appels proeven, een echte sorteermachine testen en op de knop drukken in een groot veilinglokaal. Groep 3 van de Juliana van Stolbergschool uit Kapelle bezocht donderdag het Fruitteeltmuseum.
Enthousiast wachten groep 3a en 3b voor het hek van het Fruitteeltmuseum in Kapelle tot de groep compleet is. Wat gaan ze eigenlijk doen? Rana weet het wel: „Héél zachtjes lopen.” Dat heeft de juf hen ingeprent. Dan begint de ontdekkingstocht. Een begeleidster wijst op een grote mand. „Vroeger gebruikten ze zo’n zware mand om appels te plukken. Ze hingen hem aan een haak in de boom.” Een paar kinderen lopen een rondje met de mand. Ondertussen vertellen ze elkaar stoer dat de mand helemáál niet zwaar is.
„Vroeger waren appel- en perenbomen heel hoog en moesten plukkers met een ladder omhoog. Nu niet meer. Waarom zou dat zijn?” Jarno snap het meteen: „Anders val je zo naar beneden als je gaat plukken.” De mevrouw pakt een plukemmer, die ze met schouderbanden aan haar buik hangt. „Zo’n emmer gebruiken ze nu. Dat is handiger. Kijk, van onderen kan hij open en dan kan ik de appels heel voorzichtig in de kist laten zakken. Waarom moet dat zachtjes?” De kinderen roepen door elkaar: „Anders komt er een plekje op de appel!” „Dan wordt het een deuk!” „Dan gaat hij rotten!”
De mevrouw van het Fruitteeltmuseum pakt een kist met houten nepappels in allerlei maten. De kinderen mogen ze in de kist doen. Boem! Boem! Harde knallen klinken. „Help!” roept de mevrouw. „Nu krijgen alle appels plekjes. Jullie moeten het heel zachtjes doen.”
Alle appels liggen in de kist. „Nu moeten ze naar de winkelmeneer. Die vindt de appels mooi, maar kan ze niet verkopen. Want de grote en kleine appels liggen door elkaar. We moeten ze eerst sorteren”, legt de mevrouw uit. Ze wijst op een groot ding in de hoek. „Wat is dit?” Juul roept: „Het lijkt wel een sjoelbak!” Joas weet wat het echt is: „Een band waar alle appels op komen rollen.” Heel voorzichtig kiept de mevrouw de appels in de machine. Ze zet hem aan en de appels rollen op een lopende band. Daar vallen ze door poortjes. De kleinste piepen het eerst tevoorschijn en de grootste pas helemaal aan het einde.
Even verderop is het veilinglokaal. Daar werden vroeger de appels verhandeld. De kinderen duiken in de bruine bankjes, elk achter een eigen knopje. Ze kijken naar de grote veilingklok. De wijzer loopt terug en als je als eerste op het knopje drukt, gaat jouw lampje op de klok branden en mag jij de appels kopen. De prijs wordt steeds lager, dus je wacht natuurlijk het liefst zo lang mogelijk. Maar dan moet niet nét iemand anders vóór jou op het knopje drukken. De kinderen staren gefocust naar de klok en kunnen zich nog wel een uurtje vermaken.
In een ander zaaltje van het museum mogen de kinderen appels schillen met een schilapparaat. Gefascineerd draaien ze om de beurt aan een hendel, waarna de appel geschild eindigt. Het proeven kost geen enkele moeite. Achter elkaar verdwijnen de stukjes appel achter hun kiezen. Hm… heerlijk zo’n sappig appeltje!
Juul Provoost (6)
Wat vind jij van appels en peren?
„Ik vind ze lekker. Vooral peren, want die zijn groot en lang.”
Wat vind je het leukste in het museum?
„Dat lange ding waar we al die appels in konden stoppen.”
Ezra van Putten (6)
Wat vind je het leukste in het museum?
„Het proeven van de appels, want ik had net honger. De derde en laatste was het lekkerst.”
Wat heb je geleerd?
„Dat er veel verschillende appels zijn en dat je sommige eerst moet koken.”
Corniëlle de Vries (6)
Houd jij meer van peren of van appels?
„Van peren, want appels zijn een beetje zuur. Peren zien er ook leuker uit. Ze zijn mooi groen.”
Wat vond je grappig in het museum?
„Een pratende peer. Die hing in een boom en er kwam geluid uit.”
Ontdek het Fruitteeltmuseum
Het Fruitteeltmuseum staat in Kapelle. Kapelle wordt ook wel de bloesem van Zeeland genoemd. Rondom het dorp zijn veel boomgaarden, die in het voorjaar vol bloesem staan. Al in de middeleeuwen werd hier fruit geteeld. In het museum is van alles te zien over fruitteelt, rond de thema’s bloei, groei, oogst en snoei. Erg leuk is het veilinglokaal met de veilingklok en houten bankjes. Hier kun je een veiling naspelen. Bij het museum is ook een tuin met verschillende soorten fruitbomen. Via een speurtocht kunnen kinderen van alles ontdekken. Er is ook een restaurantje waar je, binnen of buiten, heerlijk kunt genieten van een stuk appeltaart. Natuurlijk gemaakt met Zeeuwse appeltjes.
Klik hier om naar de website te gaan.
Geplaatst op maandag 15 oktober 2018 door tekst en beeld Corina Schipaanboord