Mislukte slag had grote gevolgen
Wat beketent de term Market Garden? Wie bedacht het plan? En wat waren de gevolgen?
Market Garden
Elke grote aanval in een oorlog krijgt een naam. De aanval van 17 september 1944 heeft een dubbele naam Market (markt) Garden (tuin). Operatie Market betekende dat parachutisten bruggen moesten veroveren. Operatie Garden betekende dat tanks snel naar die parachutisten toe moesten rijden om hen te helpen. Een onderdeel van Market Garden was de Slag om Arnhem.
Zweefvliegtuig
De parachutisten kwamen met vliegtuigen. Maar er waren ook vliegtuigen die gliders (zweefvliegtuigen) aan dikke kabels meesleepten. In die zweefvliegtuigen zaten soms soldaten. Maar vaak vervoerden de zweefvliegtuigen Jeeps, kanonnen en andere wapens. En ook voorraden. De zweefvliegtuigen landden vlak bij de parachutisten. Het waren lichte toestellen, gemaakt van hout.
Montgomery
Deze man was de belangrijkste bedenker van operatie Market Garden: veldmaarschalk (nog een rang hoger dan generaal) Bernard Law Montgomery. De Brit had al heel veel goede dingen in de oorlog gedaan. Maar hij was boos dat hij niet de allerhoogste baas van de geallieerden mocht zijn. Hij was heel hooghartig en wilde met Market Garden laten zien hoe goed hij was. Het liep verkeerd af...
Hongerwinter
Doordat operatie Market Garden mislukte, moest een groot deel van Nederland nog meer dan een half jaar wachten op de bevrijding. En juist in die tijd viel een van de strengste winters. Er was bijna geen eten en ook brandstof was er bijna niet meer. Duizenden mensen uit de steden maakten lange tochten om eten te halen bij boeren. Deze strenge winter van 1944-1945 noemen we de Hongerwinter.
Airbornetocht
Elk jaar wordt operatie Market Garden herdacht. Er landen parachutisten, er zijn feesten en herdenkingsdiensten in kerken. Ook komen er nog strijders uit de Tweede Wereldoorlog. Die zijn natuurlijk al heel oud. Op de eerste zaterdag van september is er rond Oosterbeek een wandeltocht: de Airbornetocht. Daar doen meer dan 30.000 mensen aan mee.
Geplaatst op woensdag 18 september 2019 door TEKST Johan Leeflang BEELD Archief Nijmegen