Met een grijper de plastic soep te lijf
Het gras langs de straat in Oldebroek ziet er schoon uit. Maar als je goed kijkt, zie je veel stukjes plastic en papier tussen de sprietjes. Vier kinderen uit Wezep ruimen de troep op.
Wijkhelden zijn kinderen die ongeveer één keer per week met een afvalgrijper op pad gaan om zwerfvuil, rommel dat mensen op straat gooien, op te ruimen.
Emma, Hannah, Elin en Mas zijn sinds een paar maanden wijkheld. Omdat ze de eersten van de gemeente Oldebroek waren, zijn ze uitgenodigd in het gemeentehuis. Loed van Berkel is voorzitter van de organisatie Onze Wijkhelden. Hij is in het gemeentehuis en bedankt de vier wijkhelden dat ze nu al een paar maanden de rommel op straat opruimen. Want dat is belangrijk werk.
„Hebben jullie weleens van de plastic soep gehoord?” vraagt Loed. Een paar kinderen knikken. „De wind blaast het plastic dat op straat ligt vaak in het water. Uiteindelijk komt het dan in de oceaan terecht. Daar dobbert nu veel plastic rond. Dat is heel slecht voor de vissen en planten”, legt Loed uit.
Als de toespraak van Loed voorbij is, trekken de kinderen hun jas en het gele hesje van Onze Wijkhelden aan. Ze pakken hun eigen afvalgrijper en een emmer en stormen naar buiten.
Hannah heeft direct al iets gevonden. Ze vist een chipszak uit de tuin van het gemeentehuis. Even verderop ligt een leeg colablikje. Mas rent tussen de struiken door om het afval op te ruimen. Al snel zit de eerste emmer vol met kranten, sigaretten, een leeg kauwgompakje, snoeppapiertjes.
„Pas op voor de hondendrollen!” roept Loed. „Die mag je laten liggen. Net als glasscherven en grote dingen die niet in je emmer passen.”
Na een halfuur zitten de emmers vol en gaan de vier wijkhelden terug naar het gemeentehuis. Daar doen ze het afval in een vuilniszak. Die is gelijk vol. Helaas ligt er op straat nog veel afval te wachten voor de volgende keer.
Hannah Vierhuis (6):
Is het leuk om wijkheld te zijn?
„Het is leuk én gezellig, want ik doe het samen met mijn zus.”
Waarom is zwerfvuil slecht?
„Het zijn vaak plastic flesjes of plastic snoeppapiertjes. Als die in de natuur komen, gaan dieren ze misschien eten en daar kunnen ze niet tegen. Als het afval in het water komt, kunnen vissen er dood van gaan.”
Mas de Gooier (5):
Hoe is het om afval op te ruimen?
„Het is mooi werk. Je maakt de natuur schoon en je verdient extra zakgeld, terwijl je lekker buiten bent. Het is betaald buiten spelen.”
Hoe vaak ben je al als wijkheld op pad geweest?
„Vandaag was de derde keer. Ik ben van plan om binnenkort samen met Gwen en Reinout te prikken. Dat zijn twee goede vrienden die bij mij in de klas zitten. Zij zijn ook wijkheld.”
Elin de Gooijer (8):
Wat heb je vandaag opgeruimd?
„Een chipszak, kranten, een blikje energiedrank, kauwgom en veel kleine stukjes plastic.”
Vind je dat alle kinderen wijkheld moeten worden?
„Eigenlijk wel, want het is goed voor de natuur en het is leuk. De grijper is het allerleukst. In het begin was het moeilijk om kleine stukjes te pakken, maar ik word er steeds beter in.”
Emma Vierhuis (8):
Waarom ben je wijkheld geworden?
„Het wordt steeds viezer op straat. Mensen gooien van alles op straat. Toen ik andere wijkhelden zag, wilde ik dat zelf ook worden. Zo kan ik de natuur een beetje schoner maken.”
Wat is het gekste wat je ooit gevonden hebt?
„Eigenlijk is alles wat je vindt gek, want het hoort in de prullenbak. Het allergekste was een bierflesje dat nog vol zat.”
Wil je ook wijkheld worden? Kijk dan op onzewijkhelden.nl of jouw gemeente meedoet en meld je aan.
Geplaatst op dinsdag 6 maart 2018 door Chris Klaasse, beeld RD, Anton Dommerholt