Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,90 per maand

Machteld (11) gaat op pad met Goofy, geleidehond in opleiding

Hond Goofy, een labrador retriever, moet leren om blinde en slechtziende mensen te helpen. Machteld Verhelst (11) uit Veenendaal aait hem over zijn kop. „Wat een lieve hond!”

Machteld mag een middag meelopen met geleidehondentrainster Nienke van Rooijen van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF). Bij KNGF Geleidehonden worden honden opgeleid om blinde of slechtziende mensen te helpen. Machteld droomt ervan om geleidehondentrainster te zijn. Samen met Goofy en zijn trainster Nienke maakt ze een wandeling door Amstelveen. Het is geen gewone wandeling, maar een training voor de hond.

„Waarom wil je later geleidehondentrainster worden?” vraagt Nienke. „Ik houd van honden en wil graag mensen helpen”, legt Machteld uit. „Met het trainen van geleidehonden kan ik iets voor blinde mensen doen.”

Voor de wandeling begint, krijgt Goofy een tuigje om. „Zo weet de hond dat hij aan het werk is. Je kunt hem dan beter niet aaien, want dan leid je hem af”, zegt Nienke. Aan het tuigje zit een beugel, die houdt Nienke losjes vast. „Aan die beugel voel je welke kant de hond op gaat”, legt Nienke uit.

Oversteken

Goofy en Nienke beginnen aan hun wandeling. Als eerste komen ze een stoeprand tegen. Goofy stopt, zodat Nienke niet struikelt. Hoewel ze de stoeprand gewoon ziet, voelt de trainster met de blindenstok die ze heeft meegenomen hoe hoog de rand is en waar deze precies is. „Zo lijkt het voor Goofy net echt”, legt ze aan Machteld uit. Dan geeft ze Goofy het commando –„vooraan!”– om weer door te lopen. Maar eerst krijgt hij een hondensnoepje. „Dat heeft hij wel verdiend”, lacht Machteld.

„Zoekopdrachten vindt hij leuk”, vertelt Nienke. „Dan kan hij een snoepje verdienen.” Nienke wil oversteken. „Dat kan hier toch niet?” vraagt Machteld, terwijl ze naar de rij geparkeerde auto’s langs de weg kijkt. „Let maar op”, zegt Nienke.

„Over”, zegt ze tegen Goofy. De hond kijkt naar rechts. Daar staan de auto’s zo dicht op elkaar dat ze er niet samen doorheen kunnen. Goofy loopt verder tot hij een lege parkeerplaats ziet. Alle ruimte om over te steken dus. „Als je hem de opdracht geeft om over te steken, kijkt hij eerst of dat op die plaats wel kan. Zo niet, dan zoekt hij net zo lang tot hij wél een goede plek vindt”, zegt Nienke.

Dan lopen ze door het park. „Ruik je de bloemen en hoor je het water?” vraagt Nienke. Machteld knikt. „Dat zijn belangrijke aanwijzingen voor iemand die blind is”, legt Nienke uit. „Oh, dan weet diegene dat hij waarschijnlijk in een park is”, begrijpt Machteld. Nienke lacht. „Precies!”

„Hoelang duurt het eigenlijk voordat zo’n hond alles heeft geleerd?” vraagt Machteld. Nienke vertelt dat de blindengeleidehonden een training krijgen van zes tot acht maanden. Goofy is bijna klaar met de opleiding.

Snoepje

Nadat Goofy even heeft uitgerust, mag Machteld even met hem lopen. „Dat is bijzonder, want dat doen we eigenlijk nooit”, zegt Nienke. Voor Machteld is het een grote verrassing. Een beetje onwennig houdt ze de beugel aan Goofy’s tuigje vast. „Geef hem nu maar het commando dat hij moet lopen”, moedigt Nienke, die nog wel de riem vasthoudt, aan. Dat weet Machteld nog. „Vooraan”, zegt ze aarzelend. Goofy kijkt verbaasd naar Nienke en blijft stilstaan. „Vooraan”, zegt ze nog eens, nu wat harder. Goofy begint te lopen. Machteld lacht. „Nu gaan we links”, zegt Nienke. „Goofy, links”, zegt Machteld. Goofy slaat linksaf. „Je bent een natuurtalent”, zegt Nienke lachend tegen Machteld.

Dan komen ze een grote boomstam tegen. Midden op de stoep. Daar kunnen ze samen niet langs. Goofy stopt en kijkt om zich heen. „Nu zoekt hij een andere weg”, zegt Nienke. Machteld volgt de hond een stukje over de weg en weer terug de stoep op zodra het kan. Weer krijgt Goofy een snoepje. Nu mag Machteld dat geven. Maar voordat ze haar hand kan laten zakken, heeft Goofy het snoepje al uit haar hand gegeten. „Hij vindt het lekker”, lacht Machteld naar Nienke.

Kennel

Dan is het genoeg geweest. Goofy is moe. Machteld mag in de trainingsbus meerijden naar de geleidehondenschool met de kennel, het gebouw in Amstelveen waar ruim zestig honden van KNGF Geleidehonden wonen. „Ze zijn nog niet allemaal terug in de kennel, sommige dieren zijn nog aan het trainen”, vertelt Nienke, terwijl ze langs de hondenverblijven lopen.

Machteld mag de honden aaien. Op haar knieën zit ze naast een golden retriever met goudbruine haren. „Deze is écht lief”, zegt ze.

Als het tijd is om te gaan, krijgt Machteld een tasje mee. In de auto bekijkt ze wat erin zit. Boekjes met informatie, kaarten, een puzzelboek en... „Ah, mam. Deze gaat aan mijn sleutel”, roept ze als ze een sleutelhanger met een zwart knuffelhondje uit de tas haalt. Precies zo’n hond als Goofy.

Dit is het zevende deel in een serie over kinderen en hun droombaan.


Wat moet je kunnen als blindengeleidehondentrainster?

„Het aller-, állerbelangrijkste is natuurlijk dat je van honden houdt”, zegt Nienke. „Maar je moet ze ook iets kunnen leren. Daarom moet je consequent zijn. Weet je wat dat is?” Machteld schudt haar hoofd. „Je moet doen wat je zegt, anders begrijpt de hond je niet”, legt Nienke uit. „En je moet ook goed met mensen kunnen omgaan, want we zoeken precies de juiste hond uit voor de juiste persoon. Die twee moeten bij elkaar passen en leren samenwerken.”

Hoe word je blindengeleidehondentrainster?

„Om geleidehondentrainer of -trainster te worden, krijg je een interne opleiding van KNGF Geleidehonden. De meeste mensen die hier werken, hadden eerste een ander beroep. Bijvoorbeeld leraar of journalist. Wij kijken of ze geschikt zijn om onze honden te trainen. Als dat zo is, kun je bij de KNGF een driejarige opleiding volgen”, vertelt trainster Nienke.

Geplaatst op maandag 7 mei 2018 door Anke de Vreede, beeld RD, Anton Dommerholt

Reacties laden

Laatste nieuws

Vrienden gezocht!

stormy-all-O3KEzY1bjeQ-unsplash.jpg

Binnenkort staat Kits in het teken van 'vriendschap' en daar hebben we jou voor nodig!  Wat is vriendschap eigenlijk en hoe...

Lees meer

Kits Live november

Kits Live 17-10.jpg

Wanneer: donderdagavond 14 november 19.00 uur Waar: ga naar kits.nl/live!    Heb jij altijd al willen weten wat...

Lees meer
Word abonnee