Kun je de korst van een stuk kaas wel eten?
Kaas wordt gemaakt door zuursel en stremsel toe te voegen aan melk. Wanneer kaas bijna klaar is, krijgt het een pekelbad. Dit bad is heel zout. Het zout geeft de kaas smaak, maar het zorgt ook voor een stevig korstje. Kun je dat korstje eten?
Voordat de kaas gaat rijpen, wordt op veel kazen een geel laagje aangebracht. Dit laagje, een soort plastic, beschermt de kaas tegen schimmels en bacteriën. wordt op sommige kazen - in ieder geval de meeste Hollandse kazen - een geel laagje aangebracht, om te beschermen tegen schimmels en bacteriën. Een hoogleraar aan de Universiteit Wageningen vertelt dat het geen kwaad kan om het gele laagje te eten, maar dat het niet de bedoeling is, omdat er plastic in zit. Het harde, droge korstje onder het laagje kun je wel eten.
Veel kaassoorten uit het buitenland hebben geen hard laagje. Van deze kazen kun je de korst sowieso eten.
Geplaatst op vrijdag 20 september 2019 door TEKST Kitsredactie BEELD ANP