Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Groep 8 Ds. G.H. Kerstenschool Yerseke: Stoelendans

Geloof het of niet, maar in groep 8b van de Ds. G. H. Kerstenschool in Yerseke doen ze stoelendans. De winnaar krijgt een snoepje uit de snoeppot. En als je moe bent, kruip je gewoon even in de chill-hoek.

Als Kits de klas in komt, beginnen de leerlingen te zingen. Een welkomstlied, speciaal gemaakt voor deze dag. Ja, rijmen en dichten kunnen deze Zeeuwen wel. Maar daarmee is nog lang niet alles gezegd over deze groep. „We snappen elkaar in alles”, zegt Nina. „En we leven met elkaar mee door te vragen hoe het met de ander gaat.”
In elke groep gebeurt weleens iets vervelends. Hier in Yerseke hebben ze daar een oplossing voor. Manon: „Zo af en toe zetten we onze tafeltjes in een U-vorm en houden we een klassenvergadering. Dit doen we om problemen uit te praten en om te voorkomen dat er vervelende dingen gebeuren.”

Eén ding is uniek voor deze groep. Er zijn twee jufs en ze heten allebei Butijn. Ze lijken niet op elkaar. De ene is lang, de andere kort. De ene is blond, de andere heeft bruin haar. „Zo houden we hen uit elkaar”, zegt Thirza met een ondeugende glimlach. „Als ze thuis vragen om welke juf het gaat, zeg ik „de korte” of „de lange.” Onze jufs zijn schoonzussen van elkaar.” Jessica’s vinger schiet omhoog. „En ze zijn héél aardig!” Een langgerekt „Jaaaa” klinkt door de klas.

Vertrouwen
Als klasgenoten moet je elkaar kunnen vertrouwen, vindt Romy. „Dat heb je nodig om goed samen te kunnen werken. Met gym maken we weleens een menselijke piramide. Dan moet je op elkaars schouders gaan staan en vertrouwen op degene onder je.” Lisa heeft weleens helemaal bovenop gestaan. Eng? „Nee hoor”, zegt ze nuchter. „Ik weet dat de rest blijft staan.”

Voor een wedstrijdje loopt deze groep niet weg. Allereerst natuurlijk het voetballen. Armand: „Na schooltijd doen we dat vaak.” Luna wijst naar een tussendeur. Daarachter zit groep 8a hard te werken. „Met die klas hebben we al drie keer levend stratego gedaan. En we wonnen steeds.”

Zo af en toe is het een dolle boel in de klas. Dan is het tijd voor stoelendans. Natuurlijk willen de kinderen dat even laten zien. Ze zetten hun stoel andersom, de juf start de muziek en daar rennen ze door elkaar. De muziek stopt en iedereen ploft op een stoel neer. Op één na. Zo gaat het verder.

Gedicht
De kinderen willen het spel afmaken, maar Kits wil nog een keer het gedicht horen dat de klas had ingestuurd. Manon leest voor:

„De B van best, de 8 van kracht.
Groep 8b heeft alle macht, we krijgen veel aandacht.
We hebben een doel, en dat is super cool.
We helpen elkaar en zijn vaak snel klaar.
Stoelendans doen we vaak, als winnaar een snoepje voor de smaak.
Als de snoeppot rond gaat, staan wij altijd paraat.
Twee lekkere stoelen in onze klas, helaas passen ze niet in onze schooltas.
Ten slotte is er nog een chill-hoek, daar lezen we een dik boek.
We hebben twee juffen Butijn, de één groot, de ander klein.
Het zijn schoonzussen van elkaar, je gelooft het niet maar het is echt waar!
Is dit niet genoeg bewijs voor in de krant, wíj zijn de leukste klas van het hele land.”

Ja, je leest het goed. Deze klas heeft een chill-hoek. Carienne: „In de hoek hangt een gordijn met bovenin lampjes. Er liggen kussens waarop je kunt uitrusten. Als je goed je best gedaan hebt, mag je er lezen.” Als je hier de hoek in moet, is dat glad niet erg.

Geplaatst op vrijdag 3 juni 2016 door tekst Evert Barten, beeld Dirk-Jan Gjeltema

Reacties laden

Laatste nieuws

SCHRIJFWEDSTRIJD!

Kits_verhalenwedstrijd.jpg

Schrijf het verhaal af en win de prijs!   Houd je van schrijven? Of wil je het graag oefenen? Dan is dit je kans! Schrijf het verhaal...

Lees meer

Kits Live gaat weer van start!

Kits Live 17-10 .jpg

Wanneer: donderdagavond 17 oktober 19.00 uur Waar: ga naar kits.nl/live!    Op donderdagavond 17 oktober om 19.00 uur start...

Lees meer
Word abonnee