Een meisje als programmeur
Floor van Veen (9) uit Apeldoorn heeft geen vader die werkt met pcs. En haar moeder? Die houdt ook niet zo van computeren. Toch wil Floor later graag programmeur worden.
Ik heb het van school”, legt Floor thuis op de bank uit. Floor zit in groep 6 van de Eben-Haëzerschool in Apeldoorn en leert daar programmeren. Met Scratch, een programmeertaal voor kinderen. „Dat is heel leuk. Je maakt dan een spelletje, bijvoorbeeld een doolhof. Als je allemaal blokjes in de juiste volgorde zet, dan werkt het spelletje. Heb je de blokjes verkeerd staan? Dan gaat het mis.”
Floor was al snel verzot op programmeren. Al gauw was ze verder met de edX-cursus over Scratch dan haar juf. „Nu doe ik een tweede cursus.” Ook voor kinderen, gratis op code.org.
Van een klasgenootje hoorde ze dat hij programmeur wilde worden. „Toen hij mij daarover vertelde, leek het mij heel leuk. Eerst wilde ik professor worden, maar programmeur lijkt me nu leuker.”
Brij
En dus mag Floor mee op bezoek bij een echte programmeur. Hij heet Pieter Schreuder uit Apeldoorn en heeft een eigen bedrijf met de naam wepsaid. Pieter bouwt –hoe kan het ook anders– vooral websites. Op zijn werkkamer mag ze op zijn computer zien hoe programmeren gaat. Ze kijkt vol aandacht naar het scherm. Er staat een brij aan letters, cijfers en andere tekens. Ze snapt er niets van. Maar dat maakt niets uit, vindt Floor. „Ik houd wel van uitdagingen en ingewikkelde dingen.”
Gelukkig kan Pieter uitleggen wat hij doet. „Kijk, dit is de taal waarin ik een site maak. Html heet die code.” Met een klik van zijn muis tovert hij de bewuste website te voorschijn. Het is een webshop, waarin je allemaal spullen kunt kopen.
Legohuis
Pieter vertelt dat je een website kunt vergelijken met een legohuis. „Het bestaat eigenlijk uit allemaal blokjes. Net als bij Scratch. Als programmeur bepaal ik hoe die blokjes eruit zien en welke kleur ze hebben.” Hij laat het zien met een voorbeeld. Bovenaan de site staat een plaatje van een koe. Met een paar veranderingen in de code verschijnt er opeens een reuzenkoe op het scherm. Floor begint te glimmen. Helemaal als de kleur rond de koe in een oogwenk verandert van wit in geel.
Als programmeur moet Pieter er ook voor zorgen dat iemand die iets in zijn winkelmandje zet andere producten te zien krijgt die hij ook kan kopen. Pieter: „Dus als iemand een schep bestelt, zorg ik ervoor dat hij of zij ook een hark of een bezem te zien krijgt.” Floor: „Of een emmer.” „Ja, zo kan ik de webshop helpen om beter te verkopen.”
Code
Na een poosje meekijken verzucht Floor: „Programmeren lijkt me echt leuk. Je mag zelf weten wat je maakt.” Pieter reageert: „Ja, dat klopt een beetje. Je mag veel zelf weten, maar vaak moet je de site er wel zo uit laten zien als de klant dat heeft gevraagd.”
Nieuwsgierig als ze is, vraagt Floor aan Pieter van alles over programmeren. Ze wil weten waarom sommige tekst van de code in kleur staat. Pieter legt uit dat dat handig is voor de programmeur. Dan kun je wat je programmeert goed terugvinden. „En waarom staan er cijfertjes vooraan?” vraagt Floor. „Dat zijn de regels. Deze site heeft 234 regels met code. Dat is nog niet zo veel voor een website.” Elk regeltje vertelt iets over hoe de website eruit ziet.
Te koop
Pieter kan als programmeur dus van alles veranderen op de site voor zijn neus. In plaats van een foto van een sjorband verschijnt er een foto van Floor op het scherm. ”Floor van Veen” komt er met grote letters bij te staan. „Da’s wel een beetje gek, dat je nu te koop bent”, grapt hij. Voor maar 1 euro 50. Floor lacht.
Dit is deel 3 in een serie over kinderen en hun droombaan. Heb jij ook een droombaan? Mail naar kits@nieuws.nl.
Hoe word je programmeur?
Als je daar een opleiding voor volgt natuurlijk, vertelt programmeur Pieter Schreuder. „Maar je kunt het ook jezelf aanleren. Er is heel veel informatie te vinden op internet. Zeker voor beginners geldt dat alle problemen die ze tegenkomen al een keer door andere mensen zijn opgelost en opgeschreven. Daardoor kun je heel makkelijk van andere mensen leren.”
Wat moet je kunnen?
Je moet een beetje technisch zijn aangelegd, zegt Pieter. Verder moet je goed kunnen begrijpen wat de klant wil en hoe je dat vervolgens uitvoert. „Het is verstandig om vóórdat je gaat programmeren na te denken. Waarom programmeer ik dit? Wie gaat het gebruiken en waarvoor? Hoe ga ik het programmeren? Behalve code typen moet je dus ook kunnen nadenken over het doel, het gebruik en de opbouw van een programma of website.”
Geplaatst op donderdag 15 februari 2018 door tekst Michiel Kerpel, beeld RD, Anton Dommerholt