Dr. Maarten Lutherschool bezoekt "Geen kinderspel" (fotoserie)
„Zoek de onderduikplek.” Een paar jongens uit groep 8 van de Dr. Maarten Lutherschool in Urk kijken speurend rond. Dan wijst een van hen naar een zwarte kachel. „Daarachter zit-ie natuurlijk. Kijk maar naar de scharnieren.”
Maar hij heeft het mis. De ingang van het schuilhok zit achter de onderste deurtjes van de boekenkast.
In een mum van tijd is de halve klas door de kleine opening gekropen. Het is verre van stil in het hok, totdat de meester een klap op de wand geeft en waarschuwt: „Ssstttt! Daar komen de Duitsers.” De jongens proberen stil te zijn, maar sommigen kunnen hun lachen niet inhouden. Ze zouden geen goeie onderduiker zijn.
Ach, nu is het slechts kinderspel. Maar in de oorlog was het serieus. Eén kuchje kon je het leven kosten, zeker als je Jood was. Dat laat de tentoonstelling ”Geen kinderspel” van de stichting Christenen voor Israël dan ook duidelijk zien. In de kelder van gebouw De Rots in Urk staan vitrines met speelgoed van kinderen die in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken waren. Want wat moet je de hele dag doen als je ruim 2,5 jaar lang niet buiten mag komen?
Hooi
De Joodse meneer Levy weet er alles van. Hij was bijna 7 jaar toen hij met zijn vader en moeder moest onderduiken. De Duitsers wilden hen naar een concentratiekamp sturen, maar ze verstopten zich. Op deze maandagochtend, bij de opening van de tentoonstelling, heeft hij zijn verhaal verteld aan de leerlingen. Van dat kleine hokje onder het hooi waar ze met z’n vieren in slapen moesten. En dat er twee weken lang Duitse soldaten kwamen uitrusten op de boerderij.
„Ze lagen te snurken op het hooi waar wij onder verstopt zaten”, aldus meneer Levy. „Dat was heel spannend. Stiekem gaf de boer ons af en toe een mandje eten door het luik van de hooizolder. En mijn vader gooide dan de emmertjes leeg waar we onze behoefte in deden. In de paardenstal lag toch al veel mest, dus dat viel niet op.”
Benieuwd hoe het artikel verder gaat? Pak dan de krant van zaterdag 13 september erbij en zoek de Kits-pagina op in het katern Puntkomma.
Geplaatst op vrijdag 12 september 2014 door Evert Barten, beeld Evert Barten