Chocolade vrolijkt school op
Basisscholen moeten vrolijker en gezelliger worden, vindt Lenneke Zijl (12) uit Waddinxveen. Dan komen de leraren vanzelf. Als ze tenminste niet te hard hoeven te werken.
„Mijn moeder heeft het hele jaar voor groep 3 gestaan. Ze is juf. Geen echte hoor, want ze heeft er niet voor geleerd. Eigenlijk is ze onderwijsassistente. Mama moest invallen omdat de juf die eerst voor de groep stond, ziek werd. Het was beter als de school een echte leraar had gevonden om de juf te vervangen. Gelukkig kan mama best voor de klas staan. Al vindt ze het soms ingewikkeld.
Mijn broer, zus, tante en aanstaande schoonzus werken ook in het basisonderwijs. Ik zou zelf ook best een dag in de week juf willen zijn, maar niet de hele tijd. Want je moet elke dag een keer taal, spelling en rekenen geven. Ik hou niet van leren. En ook niet van elke dag hetzelfde doen. Werken in het ziekenhuis lijkt me leuker.
Rekenen vind ik lastig. Vooral de stoksommen; moeilijke deelsommen. Keersommen zijn ook niet gemakkelijk voor mij. In groep 8 kreeg ik daarom mijn eigen leerlijn. Soms moest ik de klas uit. Dan werd ik geholpen door een juf die extra tijd besteedde aan mijn rekenwerk. Door die extra hulp zit ik nu weer op mijn eigen niveau. Gelukkig was er een extra juf die mij kon helpen. Dat kan niet iedereen zeggen.
Voor de school is het tekort het lastigst. Op mijn school, de Eben-Haëzerschool in Boskoop, is het nog aardig goed geregeld. De onderwijsassistenten willen wel invallen voor de klas. En er zijn twee nieuwe juffen gekomen. Ik denk dat die naar onze school komen omdat ze christelijk is. Als er bij ons in de buurt een christelijke juf woont, geeft die het liefst les bij ons en niet op een openbare school.
50 uur
Voor andere klassen en scholen is het lerarentekort vervelender. Ik zag op de tablet een filmpje van NOS Jeugdjournaal. Kinderen in dat filmpje moesten naar een nieuwe school omdat er niet genoeg meesters en juffen meer waren. Dat vond ik zielig. In Nederland zijn 3500 extra meesters en juffen nodig.
Het is logisch dat er te weinig zijn. Meesters en juffen hebben het zwaar op school. Ik ken een meester die wel 50 uur per week werkt. Hij moet lesgeven, voorbereiden, maar ook nakijken en gesprekken voeren met ouders. Want zij willen graag weten hoe het met hun kind gaat. En dan zijn er ook nog kinderen zoals ik, die extra zorg nodig hebben.
Mijn familie werkt heel hard. Leraren nog harder laten werken is geen goed idee. Dan krijgen ze stress. Daardoor hebben ze geen plezier meer in hun werk, en stoppen ze. Dan heb je een nog groter lerarentekort. Je kunt mensen ook niet verplichten om les te gaan geven. Werklozen kunnen het vaak niet, of vinden het niet leuk.
Als het echt, echt nodig zou zijn, zou je stagiaires voor de klas kunnen zetten. Maar dan moeten ze wel in het laatste jaar van hun opleiding zitten, anders zijn ze net begonnen en weten ze bijna niets. Leraren meer salaris geven helpt ook niet. Daarmee krijg je geen mensen die het werk leuk vinden. En trouwens, waar moeten we dat geld vandaan halen?
Het beste wat we kunnen doen is de lessen leuker maken en het werk minder druk. Leraren zouden twee of drie dagen in de week moeten kunnen werken. Dan vinden meer mensen het leuk om dat werk te doen. Als kind kun je meehelpen om het werk van de meester of juf minder druk te maken. Je kan je eigen rekensommen nakijken, dat scheelt tijd. En je moet niet vervelend zijn, want dat maakt een les extra zwaar.
De meester of juf zou iedere dag een leuke les moeten geven. Een waarbij je niet de hele tijd rustig moet zitten en stil moet zijn. Wij hadden een stagemeester die voor de rekenles zei: „Ik ga even naar de supermarkt.” Hij kwam terug met repen chocolade. Hij vroeg: „Ik heb hier een reep met achttien blokjes die ik wil verdelen over zes kinderen. Hoeveel blokjes krijgt ieder kind?” Rekenen met chocolade is leuker dan rekenen uit een werkboek. Het opeten ook.
Of door leuke lessen meer mensen willen lesgeven, weet ik niet. Maar als het lerarentekort een makkelijk probleem was, hadden we het al lang opgelost.”
Geplaatst op maandag 12 augustus 2019 door tekst Arien van Ginkel, beeld Sjaak Verboom