Broers uit Genemuiden knutselen eigen Monopolyspel
De broers Gideon (11) en Rutger (10) Post uit Genemuiden wonen in een dure straat. Tenminste, als je hun zelfgemaakte Monopolyspel –de Genemuideneditie– mag geloven.
De dobbelstenen rollen. De legopoppetjes verschuiven. Straten worden gekocht. Legohuizen gebouwd. Rutger landt op Gideons straat Kabel. Daar staan twee huizen. „500 alsjeblieft.” Rutger zucht. En betaalt. De beurt erop gooit hij twee ogen en landt op de bebouwde straat Klos. „Jij bent de klos”, wrijft Gideon in zijn handen. „600 alsjeblieft.” „Dat kan ik niet betalen”, zucht Rutger. „Als ik straks langs start kom, betaal ik je alles.” „Nee, ik wil nu alles betaald hebben”, eist Gideon. „Dan breek je je huizen maar af.”
Hoe Gideon op het idee kwam om een Monopolyspel te maken met straten uit zijn eigen woonplaats, weet hij niet meer. Hij had het bordpel al eens eerder nagemaakt, gewoon op papier. „Nu had hij karton”, vertelt Rutger. „En hij vroeg mij om te helpen.”
Rutger maakte het speelbord. Hij maakte ’m zo dat het bord in vier delen opgevouwen kan worden. Met dank aan het ducttape. Daarna mat hij op hoe groot elk vakje moest worden. Eerst schetste hij met potlood, daarna trok hij de lijnen over met pen.
Zijn broer Gideon kan netjes schrijven. Dus die schreef alle straatnamen op het bord. Gideon heeft de straatnamen op een rijtje gezet. Rutger: „Hij weet heel veel straatjes en steegjes in Genemuiden.” Gideon: „Als er oude huizen in de straat staan, of rijtjeshuizen, dan is het niet zo’n dure straat. Als er villa’s of vrijstaande huizen in staan en dure winkels zijn, is het juist een dure straat.”
Ook heeft Gideon er rekening mee gehouden waar hij zelf woont. De Langestraat, waar familie Post twee jaar geleden nog woonde, zit aan de goedkoopste zijde van het bord. „Als we daar nu nog zouden wonen, had ik ’m duurder gemaakt”, zegt Gideon. Nu is de straat Lus misschien iets duurder dan nodig is, geeft hij toe. „Daar wonen we nu. Ik heb onze straat maar gedaan op de plek van de Coolsingel.”
Gideon geeft alle spelers 1500 gulden aan gekopieerd Monopolygeld. De briefjes van 1 en 5 gulden had hun eigen Monopolyspel niet, dus leenden zie die uit een ouder spel. De kaartjes van ”Kans” en ”Algemene Fonds” belandden eveneens onder de kopieermachine. „Op de kaart ”Ga verder naar Kalverstraat” heb ik een sticker geplakt op de straatnaam” legt Gideon uit. Op die sticker schrijft hij Westerkaai. Dan kopieert hij de kaart opnieuw, knipt ’m uit en laat hem dan plastificeren.
In het bord zijn wat foutjes geslopen, vertellen de jongens. Zo hadden ze het bord niet goed opgemeten, en werd het rechthoekig in plaats van vierkant. „Maar de straathokjes zijn op de millimeter nauwkeurig uitgetekend”, verzekert Rutger. „De straat Grutte kost per ongeluk 150 gulden in plaats van 140. En op de algemene fonds- en kanskaarten staat niet op de achterkant bij welke stapel ze horen.
En nu Rutger het spel voor de zesde keer speelt, ontdekt hij nog een foutje. „Prins Margrietstraat?” vraagt hij Gideon. „Moet dat geen prinses zijn?” Gideon kan het iedereen aanraden een spel zelf te maken. „Het is een leuke vakantiebesteding”, vindt ook Rutger. „Als je in een grote stad woont, is het misschien moeilijker om een Monopolyspel van je woonplaats te maken”, denkt Gideon. „Want dan heb je veel meer en ook duurdere straten."
Toch ziet hij ook voordelen aan een Monopolyspel uit een grote stad. „Dan kun je het bord veel groter maken.” Het spel dat de jongens maakten, is vooral voor Genemuidenaren leuk om te spelen, denkt Gideon. „Misschien zit je eigen straat er wel tussen.”
Geplaatst op maandag 30 september 2019 door tekst Arien van Ginkel, beeld Henk Visscher