Boeken lezen voor een prijs
Leerlingen van basisschool De Wittenberg in Scherpenzeel hebben een belangrijke taak. Ze moeten in april bepalen welk boek zij vinden dat de EigenWijsPrijs moet winnen. Dat betekent: doorlezen!
Het is muisstil in de lokalen van groep 5b en 6b. Af en toe hoor je dat iemand een bladzijde omslaat. De kinderen zijn aan het lezen.
Iedere leerling heeft een van de christelijke kinderboeken die kans maakt op de EigenWijsPrijs voor zich. Voor groep 5 zijn dat zes verschillende boeken, in groep 6 zijn er acht kanshebbers. In april moet ieder kind elk boek hebben gelezen. Als ze er een uit hebben, beoordelen ze het boek met een vragenlijst. Die gebruiken ze om in april te beslissen welke titel de prijs verdient.
De Wittenberg is een van de 31 scholen die meedoet als jury van de EigenWijsPrijs. „De leerlingen zijn heel enthousiast. Degenen die normaal niet zoveel lezen, pakken nu sneller een boek”, vertelt juf Van Vliet die leescoördinator van de school is.
Rowan Duinkerke (9) uit Leersum
„Eigenlijk lees ik weinig, nog geen boek per week. Ik kan wel uren bladeren in boeken van bijvoorbeeld het Wereld Natuur Fonds. Alles wat met dieren en de natuur te maken heeft, vind ik namelijk mooi.
Door de EigenWijsPrijs lees ik meer. Je moet een eerlijke keuze maken; dat kan alleen als je al die boeken serieus leest. Nu ben ik bezig in ”Actie op Aruba”. Dat gaat over Robin die met zijn ouders naar het Nederlandse eiland verhuist. Robin is net als ik een dierenvriend, dat is leuk. Jammer is dat er weinig plaatjes in staan.
Het is belangrijk dat iedereen goed en veel leest, minimaal twee boeken per maand. Daardoor krijg je een goede leesconditie. Dat is nodig, want je moet op zoveel plekken goed kunnen lezen. Bijvoorbeeld als je achter de computer zit. Of als je over de weg rijdt. Zie je dan een bord, dan moet je snel kunnen lezen wat erop staat. Anders kan het gevaarlijk worden. Het belangrijkste van goed kunnen lezen, is natuurlijk dat je dan in de Bijbel kunt lezen.”
Hanna van de Weerd (9) uit Scherpenzeel
„Op dit moment lees ik ”Silvester en de onhandige dief”. Ik ben nog maar op pagina 12, maar heb nu al door dat het meer een jongensboek is. Dat zal ik ook bij de vragenlijst invullen. Verder staan er op dat papier vooral vragen als: Is het een christelijk boek? Staan er geen gekke of moeilijke woorden in? Zou je de hoofdpersoon willen zijn? Ziet de voorkant er mooi uit?
Het belangrijkste vind ik dat er geen gekke woorden in staan. Laatst pakte ik een boek waarvan het eerste woord ”idioot” was. Dat hoort niet.
Ik lees erg graag. Als ik ’s middags uit school kom, ga ik vaak eerst even op de bank lezen. En als ik naar bed ga.
Bij ons thuis werd vroeger veel voorgelezen. En dat doe ik nu ook bij mijn jongste zusje. Daar geniet ze van. Laatst las ik bijvoorbeeld ”Biggetje hoedesnoet”, over een big die van hoeden hield. Daar moest mijn zusje erg om lachen. Dan is het leuk om voor te lezen.”
Ruben Spruijt (10) uit Scherpenzeel
„Twee boeken van de EigenWijsPrijs, heb ik nu uit. Deze week las ik de laatste bladzijdes van ”Pas op voor de boef”. Ik denk dat die gaat winnen. Het is ontzettend grappig. De plaatjes zijn leuk.
Gemiddeld lees ik drie of vier boeken per week. Ik ben een echte boekenwurm; zit meer tijd met een boek dan achter de computer. Dat moet ook van mijn moeder. Dat is verstandig, denk ik. Wat het mooiste boek is dat ik ooit gelezen heb? ”Bommen op Berlijn”. Dat gaat over een Joodse jongen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Berlijn is. Echt indrukwekkend.
In januari zijn we begonnen met lezen voor de prijs. In april moet je acht boeken uit hebben. Makkie dus. Waar ik bij de beoordeling vooral op let? In veel boeken staan tegenwoordig Engelse woorden. Staat de vertaling er wel bij? Dat vind ik belangrijk, want anders is het voor kinderen die geen Engels kunnen niet leuk.”
Geplaatst op maandag 25 februari 2019 door tekst Chris Klaasse, beeld Niek Stam