Zakgeld: hoe en wat
Wie heeft zakgeld uitgevonden? Hoe vaak krijgen kinderen gemiddeld zakgeld? En wat kopen ze ervan? Een paar weetjes.
Het is niet bekend wie zakgeld heeft uitgevonden, maar over de uitvinders van geld is meer te vinden. De Romeinen smolten edelmetalen om tot munten. Met die munten betaalden ze voor spullen en levensmiddelen. Ruilen was niet meer nodig: er kon eerlijk betaald worden. Ook de Chinezen maakten al vroeg in de geschiedenis munten. En in Afrika en Azië betaalden de mensen met schelpjes.
Munten in je zak
De munten die je in je zak hebt, dat is je zakgeld. Het is bedoeld voor kinderen als iets extra’s om leuke dingen van te kopen en om te leren hoe je met geld om moet gaan. In het Romeinse Rijk was er een arme bevolkingsgroep die zelf geen bezittingen had. Van rijke beschermers ontvingen deze mensen geld en goederen: een soort zakgeld. Zakgeld voor kinderen kwam pas later voor.
Wat kopen kinderen?
Kinderen geven zakgeld het vaakst uit aan snoep en snacks, kleine spulletjes, Lego en knutselspullen. Van degenen die niet genoeg geld hebben voor iets dat ze mooi vinden, gaat 64 procent sparen. 20 procent daarvan vraagt extra geld aan hun ouders. Vaak willen kinderen dingen kopen die ze op internet hebben gezien.
Hoeveel geld?
Kinderen tot 10 jaar krijgen meestal 1 euro zakgeld per week. Aan oudere kinderen geven de ouders 2 euro per week. Minder dan de helft van de kinderen in Nederland (43 procent) doet wel eens klusjes waar ze geld mee verdienen. Klusjes zoals de auto wassen, helpen in de tuin of schoonmaken in huis worden het vaakst gedaan. Per klusje krijgen kinderen meestal een 1 of 2 euro.
Hoeveel kinderen?
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) deed onderzoek naar het zakgeld dat kinderen krijgen. Daar kwam uit dat ruim twee derde van de kinderen in Nederland op de basisschool zakgeld krijgt. Daarvan krijgt 59 procent het zakgeld op een vast moment, zoals elke week of elke maand. Bijna driekwart van de ouders, 71 procent, geeft het zakgeld contant.
Geplaatst op woensdag 10 juli 2019 door Henrieke Koster beeld iStock