Kinderen kunnen heel goede detectives zijn!
Ze zitten al te draaien op hun stoel. Corstian Boer (10), Jean-Paul Boerman (10), Rhodé Noordzij (10) en Rosalie de Jong (10) moeten nog even hun rekenles op school afmaken en dan mogen ze mee naar een escaperoom.
Uitgelaten blij komen ze tien minuten later de klas uit. „Corstian is nog even zijn haar aan het doen”, legt Rhodé uit. „Hij is met een pot gel naar de spiegel in de wc.” Als ze er allemaal tiptop uitzien, is het tijd om vanaf hun school in Hardinxveld-Giessendam te vertrekken naar de escaperoom in Breda. In de escaperoom zullen ze worden opgesloten. Door puzzels te maken en aanwijzingen te volgen, kunnen ze ontsnappen uit de kamer.
Onderweg berekenen de vier klasgenoten vast wat hun kansen zijn. „Ik denk dat het goed is dat we met jongens en meisjes zijn”, zegt Rosalie. „Want jongens en meisjes denken verschillend en daardoor kunnen we misschien meer oplossen.”. Corstian denkt wel dat hij een beetje inzicht heeft, wat ook goed van pas kan komen. „Mijn vader is bouwvakker, dus ik kan al zagen en timmeren.”
De escaperoom bevindt zich op een industrieterrein. Binnen wacht een mevrouw de kinderen al op. „Welkom in This is Escape. Ik ga jullie eerst uitleg geven over de escaperoom. Daarna kan iedereen die moet nog even plassen voordat je opgesloten zit in de kamer.”
De mevrouw begint met de uitleg. „Jullie worden zo dadelijk opgesloten in een kamer. In de kamer is blacklight, dat betekent dat het er best donker is.” De vier klasgenoten kijken elkaar lachend aan. Dat wordt spannend! „De deur van de kamer gaat op slot en het is aan jullie om binnen een uur de code voor de deur te vinden. Het lukt veertig procent van de mensen om in een uur te ontsnappen.”
Voor de mensen die het spannend vinden, is er altijd een uitgang. „Naast de deur zit een rode knop. De kamer is niet eng, maar mocht je er echt uit willen, kun je altijd op die rode knop drukken. Dan gaat de deur open.”
Ook heeft de medewerkster van de escaperoom nog wat regels. „In de kamer zitten schilderingen op de muur die daar met speciale verf op zijn gemaakt. Je mag daar best aan zitten, maar het is niet goed als je er teveel over wrijft. Dus houd daar rekening mee. Aan de zwarte gedeelten mag je wel voelen zoveel als je wilt en misschien is dat wel gelijk een hint. Je mag tijdens het spel ook drie keer een hint opvragen. Ik kijk en luister op afstand met jullie mee. Als jullie het er allemaal over eens zijn dat jullie een hint willen, kun je dat gewoon roepen. Ik hoor het dan en zal voor jullie wat typen. Je hoort een gong en dan verschijnt het op het scherm dat in de kamer hangt.”
Het is tijd om de escaperoom in te gaan. Telefoons, pennen en papier moeten in een kluis. De medewerkster van de escaperoom opent de deur. „Wauw!” roepen de kinderen. De kamer ziet er prachtig uit. De schilderingen op de muur lichten fel op in het donker en er is heel veel te zien. „Kijk, hier zit de rode alarmknop waar ik het over had”, wijst de medewerkster. „En daar is het scherm. Jullie hebben vanaf nu een uur de tijd.” De deur valt achter haar in het slot en direct begint de klok op het scherm te tellen. Nog 59 minuten en 59 seconden.
In de achterste hoek van de kamer is een verhoging. Het is een schaakbord en erop staan schaakstukken. In de andere hoek staat een kapstok met heel veel hoeden eraan. In het midden bevindt zich een gedekte tafel met kopjes, schoteltjes, bestek en nog veel meer dingen. Dan is er nog een klein stukje golfbaan met een gat waar een balletje in kan. Boven de baan hangt aan de muur een hart. Er staan allemaal letters in. Aan de muur bij de deur hangt een touw, met daaraan acht sloten en een losse sleutel. Op het plafond lichten tientallen sterren op. Overal door de kamer heen hangen klokken. En in een hoek staat nog een grote kast.
Nadat ieders ogen een beetje gewend zijn aan het donker en iedereen heeft rondgekeken en veel heeft gezien, vindt Rhodé een aanwijzing om de kast te openen. Na wat overleg over de aanwijzing, lukt het om de kast open te krijgen. Binnenin zijn een grote kluis en sloten met sleutels te vinden. Rosalie lost een raadsel met letters op, waardoor weer een spiegel vrijkomt die voor een andere puzzel gebruikt kan worden.
Er zijn zo al tien minuten voorbij wanneer de eerste raadsels opgelost worden. Maar hoe nu verder? De gong klinkt en de vier klasgenoten krijgen een gratis hint die op het scherm verschijnt.
Na nog eens tien minuten zit iedereen helemaal in het spel. Corstian en Jean-Paul weten verschillende codes te kraken om de sleutels vrij te maken en ook Rhodé en Rosalie vinden na goed speurwerk steeds weer aanwijzingen en codes. De vier lossen puzzels op, lezen geheimschriften, openen kasten, kluizen en koffers en komen zo steeds een stukje verder. Bij elke doorbraak wordt er weer gejuicht. En soms ook even gegild als er onverwachts wat naar beneden valt of open gaat.
Er staat nog ongeveer tien minuten op de teller als zeven van de acht sleutels aan het touw aan de muur open zijn. Er is al drie keer een hint opgevraagd, maar nu net aan het einde lopen ze toch weer een beetje vast. „We moeten echt opschieten”, roept Rhodé. Rosalie vraagt nog om een hint, maar er verschijnt niets meer op het scherm. De laatste paar minuten wordt er nog druk heen en weer gerend door de kamer en mogelijke aanwijzingen uitgeprobeerd, maar het is tevergeefs. Drie, twee, een en nul. De tijd is om.
De medewerkster van de escaperoom komt weer naar binnen. „Jullie waren echt heel dichtbij, maar er was nog te weinig tijd om de laatste puzzels op te lossen, dus ik heb geen hint meer gegeven. Ik zal jullie laten zien wat er nog moest gebeuren.”
Nog twee puzzels moesten opgelost worden om de code van de deur te kraken. Maar Corstian, Jean-Paul, Rhodé en Rosalie kunnen trots zijn dat ze als tienjarigen zo ver zijn gekomen.
„Het is jammer dat we het net niet haalden, maar ik vond het heel leuk”, vertelt Jean-Paul na afloop. „Het is leuk om zo te puzzelen en dan weer sloten open te krijgen.”
De andere drie zijn het met hem eens. En ze vinden dat kinderen heel goede speurders kunnen zijn. „Kinderen hebben een beter geheugen”, zegt Rosalie. „Kinderen kunnen denk ik best goed detectives zijn. Ze gaan dingen echt onderzoeken en bijvoorbeeld op hun knieën zitten en onder dingen kijken. Volwassenen doen dat niet zo snel.” Ook Corstian denkt dat kinderen wel zouden kunnen helpen bij speurwerk van de politie. „Wij denken misschien weer anders dan volwassenen en ik denk dat we dan goed raadsels op kunnen lossen.” Volgens Rosalie zou het wel goed zijn als kinderen dan wel eerst een opleiding krijgen.
Maar voor de escaperoom was dat niet nodig. Als ze nog eens naar een escaperoom zouden gaan, denken de vier dat ze er wel uit zouden komen. „Ik ga gewoon vragen of papa en mama in de vakantie een keer willen gaan”, zegt Rhodé. „Zo leuk vond ik het!”
Kader
Bij een escaperoom word je opgesloten in een kamer. Het is de bedoeling er binnen een bepaalde tijd uit te ontsnappen. Je kunt ontsnappen door puzzels en raadsels op te lossen. Je vindt verspreid door de kamer verschillende aanwijzingen. Die moet je soms weer met elkaar combineren om tot een oplossing te komen. Elke oplossing leidt weer naar een volgende puzzel.
In dit verhaal staat niet hoe Corstian, Jean-Paul, Rosalie en Rhodé de raadsels opgelost hebben. Ook vind je geen aanwijzingen in de foto’s en staat niet alles beschreven wat in de escaperoom te vinden is. Als de oplossingen in dit verhaal zouden staan, is het voor mensen die nog naar de escaperoom gaan niet zo moeilijk meer om de codes te kraken. En dat zou natuurlijk niet leuk zijn.
Wil je zelf een keer naar de escaperoom? Let er dan op dat niet alle escaperooms voor alle leeftijden geschikt zijn. Kies er ook één uit waarvan je zeker weet dat hij niet eng is.
Geplaatst op maandag 19 maart 2018 door Heidi van den Bovenkamp beeld Erald van der Aa