Vismogelijkheden eindeloos in Nederland
Onmisbaar is de JEUGDVISPAS. Ideaal, dat ding! Voor hooguit € 14,00 euro kun je een jaar lang vissen in heel veel wateren. Trouwens, als je met iemand meegaat die een pas heeft en je gebruikt maar één hengel, dan mag je ook zonder vispas aan de waterkant gaan zitten! Er valt nog veel meer over te zeggen, kijk maar eens op www.vispas.nl
Ook al is Nederland niet groot, VISWATER is er genoeg. Dat moet natuurlijk ook wel, als maar liefst 2 miljoen inwoners regelmatig vissen. In rivieren, polderwateren, meren, beken en plassen, bijna overal kun je een hengeltje uitwerpen. Een lijst daarvan krijg je bij je vispas, maar je kunt ook kijken op bijvoorbeeld www.visplanner.nl.
Ben je een BEGINNER? Neem dan eerst een vaste hengel. Die heeft namelijk geen molen, zodat je niet meteen hoeft leren te werpen. Je kunt je nu concentreren op het maken van een tuigje, het aanzetten van de haak, het landen van de vis en het onthaken. Nou, je merkt het al, hè: wie de viswereld binnenstapt, spreekt ook al snel een nieuwe taal!
Je gaat ‘stekken voorvoeren’ , je leert ‘drillen’, je weet wat je met ‘onderlijnen’ en ‘wartel’ moet beginnen en hoe je een ‘boilienaald’, ‘hair’ en ‘stoppertje’ gebruikt. Er bestaat trouwens nog een ánder soort VISSERS-TAAL. Die heet visserlatijn. Of je dat gemakkelijk leert? Hmm, ligt eraan… Visserslatijn is namelijk het vertellen van sterke (onwaarschijnlijke) verhalen.
Nu wordt het tijd voor volgende stappen. Wat valt er veel te ontdekken! Er zwemmen wel 70 SOORTEN zoetwatervissen in Nederland rond, die je op allerlei manieren aan de haak kunt slaan. Wil je de feederhengel eens proberen? Daarmee kun je verder uit de kant vissen en hij is geschikt voor zwaardere vissen. Vang een karper met pen of een snoek met kunstaas. Forelvissen is ook populair.
Op internet vind je eindeloos veel tips, maar het leukste is natuurlijk om gewoon aan de waterkant van andere vissers te leren. Ze helpen je graag. En dan is er nog het jeugdblad STEKKIE, dat boordevol tips, verhalen en foto’s staat. Als je de Jeugdvispas hebt, krijg je het tijdschrift vier keer per jaar thuis gestuurd.
,,Een dag niet gevist, is een dag niet geleefd”, beweert ED STOOP. Elke vissende jongere kent hem. Stoop maakt niet alleen het visblad Stekkie, maar ook interessante visfilmpjes. Kinderen kunnen hun visvragen aan hem voorleggen. En al is leven zonder vissen prima mogelijk, je kunt veel van hem leren. Komend voorjaar stopt Ed Stoop. Hij gaat met pensioen, maar zijn adviezen kun je via internet vast nog lang terugvinden.
Om te vissen, heb je net zoveel nodig als je zelf wilt. Met een paar tientjes kun je aan de slag. Er zijn ook mensen die tienduizenden euro’s aan deze hobby spenderen. De GROOTSTE HENGELSPORTWINKEL van Nederland is Raven. Deze bekende zaak begon ooit met een dierenwinkeltje in de garage van Sjoerd Raven. Nu, bijna 45 jaar later, bestaan er vier vestigingen. Alleen die in Lelystad is al 3400 vierkante meter groot! Een echte snoepwinkel voor de sportvisser, dus.
NACHTVISSEN is een verhaal apart. Dat mag niet altijd en niet overal, ook niet met een vispas. Je hebt er speciale toestemming voor nodig, zie www.nachtvissen.nl. Als je daarmee in de stille schemering je plekje aan de oever zoekt, de zon ziet ondergaan, de krekels hoort tsjilpen, en -onder een flonkerende sterrenhemel bij het licht van de maan- een flinke vis uit het zwarte water trekt, nou, dan gaat je hart wel even sneller kloppen!
En dan heb je nog het ZEEVISSEN. In een land dat aan de kust, zelfs ónder de zeespiegel, ligt, hoort dat er helemaal bij. En zeevis is nog gezond ook! Een kwart van de Nederlandse sportvissers vist dan ook soms (of zelfs altijd) in zee. Ook daar hoort natuurlijk een bijzonder sfeertje bij, van zoute zeelucht, frisse wind en beukende golven. Wil je tegen betaling een dag mee? Er zijn wel 170 sportvisserijschepen die je graag aan boord nemen.
De meeste zoetwatervissen worden netjes TERUGGEZET. Ze zijn vaak niet eens erg lekker en sportvissers vinden het mooi om hun vangst –nadat er een foto is gemaakt– weer te zien wegzwemmen. Ze willen graag dat het visbestand op peil blijft (als er te weinig rondzwemt, valt er weinig meer te vangen) en… –geloof het of niet– veel sportvissers kénnen de vissen zelfs, doordat ze ze al vaker gevangen hebben.
Wil je je vangst toch graag MEENEMEN en opeten, dan gelden er regels. Paling bijvoorbeeld, moet normaalgesproken altijd teruggezet, voor veel (zee)vissoorten geldt een minimummaat om ze te mogen meenemen en als je een Kleine Vispas (voor één hengel) hebt, mag je sowieso geen vis doden of meenemen. Het is dus goed je eerst even in de regels te verdiepen voordat je een pan op het vuur zet.
MEISJES vissen ook! Oké, het zijn er niet zo veel als jongens, maar toch… Uit een groot onderzoek blijkt dat ongeveer 1300.000 mannen vissen én… 250.000 vrouwen. Daarnaast zijn er ook nog eens 550.000 hengelaars in Nederland die jonger dan 15 jaar zijn. Behoorlijke aantallen, toch?! Veel van deze hobbyïsten zijn aangesloten bij een hengelsportverening. Daarvan telt Nederland er maar liefst 800.
Niet iedereen vindt het leuk (en goed) dat mensen voor hun plezier vissen. Om bij deze sport DIERENMISHANDELING zoveel mogelijk te voorkomen, moeten vissers hun vangst onder andere: 1) zo snel en rustig mogelijk landen; 2) zo kort mogelijk op de kant houden; 3) los maken op een speciale onthaakmat; 4) haken zonder weerhaak gebruiken en 5) eventueel ontsmettingsmiddel gebruiken.
Geplaatst op maandag 8 januari 2018 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg; beeld iStock, Google Streetview, Karperwereld.nl