IJsbergen zijn er in allerlei soorten en maten
De Titanic ging ten onder, doordat de kapitein tegen een ijsberg voer. Wat zijn ijsbergen precies? Hoe ontstaan ze en welke soorten zijn er allemaal?
Gletsjer
Een groot stuk ijs in de zee: dat is een ijsberg. Zo’n berg is niet in de zee ontstaan, maar komt ergens anders vandaan. Het gaat om een gedeelte van een gletsjer, dat is afgebroken. Elk jaar ontstaan er zo wel twaalfduizend ijsbergen. De temperatuur van het water is warmer dan het ijs. Daarom zal een ijsberg uiteindelijk wel smelten. Maar dat kan een hele maand duren. Een ijsberg kan dan al een afstand van duizend kilometer hebben afgelegd.
Vaak steken ijsbergen vijftig tot honderd meter boven het water uit. Het gevaarlijke is, dat het gedeelte onder water nog veel groter is. Daardoor lijkt het dan alsof je er makkelijk langs kunt varen met een schip, terwijl de onderkant van je schip dan tegen een onzichtbaar gedeelte van de ijsberg aan kan komen.
Vormen
IJsbergen zijn er in allerlei soorten en maten:
- Koepel: een ijsberg met een koepelvorm;
- Ananas: een ijsberg met meerdere uitsteeksels;
- Wig: een ijsberg met een steile en een ronde kant;
- Droogdok: een ijsberg die onder water met elkaar verbonden is, maar boven water uit twee delen lijkt te bestaan;
- Brug: een ijsberg die lijkt op het droogdok, maar waarvan de stukken ook boven water aan elkaar vast zitten;
- Blok: een ijsberg die niet erg hoog is en aan alle kanten steil afloopt.
Een ijsschots is een hele platte ijsberg. Zo’n ijsschots kan heel groot worden. In 1956 werd de grootste ijsschots ooit gezien. Deze was net zo groot als België.
Geplaatst op dinsdag 18 april 2017 door Machteld Meerkerk beeld Wikipedia